Tulostettavat tiedotteet

ME/CFS-tietopaketti

Koska ME/CFS:tä tulee uutta tietoa koko ajan, alla olevaa tiedostoa päivitetään jatkuvasti.
Siitä saa paljon koottua tietoa, joten kannattaa lukea eli napsauttaa linkki auki!

Google Doc-tiedosto

 

Faktoja ME/CFS sairaudesta kuvallisessa muodossa

Kuvaan on koottu faktoja ME/CFS sairaudesta
Tämä kuva on pienempi tiedostokooltaan ja on helppo tallentaa omalle laitteelleen ja jakaa vaikka somessa.

Nämä kuvat voi ladata omalle laitteelleen ja jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa. Alempi kuva on pienempi tiedosto ja sen jakaminen onnistuu vaikka Facebookiin tai Instagramiin.

Kulujen lähde löytyy täältä. Sairastuneiden määrä löytyy täältä. Ja elämisen laatutietoja löytyy täältä.

 

Opas lasten ja nuorten diagnosointiin ja hoitoon

ME/CFS on monimuotoinen sairaus, joka vaikuttaa lapsiin ja nuoriin yhtä lailla kuin aikuisiin. Etiologia on yhä epäselvä. Vaikka monet pediatrit ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat tietoisia ME/CFS:stä, heiltä puuttuu riittävä tietotaito diagnoosin tekoon ja hoidon antamiseen. Monet lapset kärsivät oireista vuosia ennen diagnoosin saamista.
Tämän oppaan on kirjoittanut kansainvälinen ME/CFS -pediatrien joukko. Se antaa riittävän tiedon sairauden ymmärtämiseen, diagnosointiin ja oirekuvan hoitamiseen ME/CFS lapsilla ja nuorilla. Sairaus tunnetaan ylipäääsemättömästä väsymyksestä, johon liittyy huomattava fyysisen ja henkisen kestävyyden menettäminen. Pääoireet ovat väsymys ja oireiden pahentuminen pienestäkin fyysisestä tai henkisestä kuormituksesta. Nämä rasituksen jälkeiset oireet voivat kestää tunteja, päiviä tai viikkoja ja ne eivät helpotu nukkumalla. Muita oireita ovat mm. kognitiiviset pulmat, virkistämätön tai häiriintynyt uni, yleinen tai paikallinen kipu, huimaus ja lisäoireet useissa elimissä. Jotkut nuoret potilaat pystyvät käymään koulua kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti, monet tarvitsevat pyörätuolia, eivät kykene poistumaan kotoaan tai vuoteestaan. Lapsuusiän ME/CFS esiintyvyys on 0.1-0.5 %. Koska ME/CFS:lle ei ole diagnostista testiä, diagnoosi on puhtaasti kliininen, perustuen historiaan ja muiden uupumusta aiheuttavien sairauksien poissulkemiseen. Oirekuvaan liittyvä ortostaattinen intoleranssi on hyvin yleinen. Onnistunut sairauden hoito perustuu sopivan rasitustason löytämiseen rasituksen jälkeisten oireiden helpottamiseksi. Lääkkeet auttavat kivuissa, unettomuudessa, ortostaattisessa intoleranssissa ja muissa oireissa. Julkaistua kirjallisuutta, joka kertoo eritysesti ME/CFS:n hoidosta on hyvin rajoittuneesti olemassa. Julkaistujen tutkimusten puutteen vuoksi, suositukset perustuvat kirjoittajien kliinisiin havaintoihin ja kokemuksiin.

Pääset lukemaan alkuperäisen englanninkielisen tietopaketin täältä.

 

Vapaaehtoisten tekemä ME/CFS-tietopaketti lääkäreille vietäväksi:
Google Doc-tiedosto

 

Suomen CFS-yhdistyksen tekemä lasten ME/CFS:sää käsittelevä tietopaketti kouluihin. Se on hyvä viedä opettajille tiedoksi, mikäli lapsella on ME/CFS tai epäily sairaudesta:
PDF-tiedosto

 

Englanninkielinen hoitohenkilökunnalle suunnattu kansainvälinen konsensuslausuma, ICC-kriteerit (International Consensus Criteria):
PDF-tiedosto

 

Englanninkielinen Yhdysvaltalaisen riippumattoman asiantuntijaorganisaation IOM:n (Institute of Medicine) julkaissut perusteellisen raportti, joka päivittää ME/CFS:n diagnostiset kriteerit:
PDF-tiedostoja

 

Suomennettu ICC-kriteeri
PDF-tiedosto