Lue täältä Duodecim Terveyskirjaston artikkeli ME/CFS:stä

 

ME/CFS 

ME eli Myalginen enkefalomyeliitti / CFS eli Chronic Fatigue Syndrome (krooninen väsymysoireyhtymä), G93.3. Sairaudelle on mietitty myös uutta, kuvaavampaa nimeä SEID eli Systemic Excertion Intolerance Disease.

ME/CFS on vakava ja krooninen monisysteeminen sairaus, johon liittyy erilaisia neurologisia häiriöitä sekä immuniteetin, ruuansulatuksen, virtsaamisen ja energia-aineenvaihdunnan häiriöitä. Potilaat kärsivät myös verenkierron, lämmön- ja verenpaineiden säätelyn ongelmista, aistiyliherkkyyksistä ja unihäiriöistä.

Koska potilaan pääasiallinen ongelma on elimistön kyvyttömyys tuottaa riittävästi energiaa, epätavallisen pienestäkin rasituksesta seuraa merkittäviä neuroimmunologisista syistä johtuvia oireita, kuten nopea fyysinen ja kognitiivinen uupuneisuus ja vallitsevien oireiden paheneminen. Huonovointisuus ja uupumus (ns. PEM-oire) ilmaantuvat joko välittömästi rasituksen jälkeen tai viiveellä ja ne voivat kestää yli vuorokauden. Palautuminen rasitusta edeltävään tilaan voi viedä jopa muutaman viikon.

ME/CFS-sairautta on monenasteista. Osa potilaista sinnittelee työelämässä, kun taas osa on täysin vuodepotilaina. Jotkut saavat toimintakykyään takaisin vuosien mittaan, toisilla sairaus etenee progressiivisesti. Parannuskeinoa ei vielä tunneta, mutta oireita on mahdollista helpottaa.

Oireita, joista voi epäillä ME/CFS.ää

  1. Arjen toimintakyvyn kohtalainen/merkittävä tai vakava heikkeneminen
  2. Rasituksen jälkeinen huonovointisuus (PEM-oire)
  3. Virkistämätön uni,
    1.-3. kohdan lisäksi jompi kumpi tai molemmat näistä:
  4. kognitiiviset häiriöt mm. aivosumu eli brainfog
  5. ortostaattinen intoleranssi

ME/CFS-sairauden keskeinen oire on vaikea yli kuusi kuukautta kestänyt väsymys.

Lyhyesti_MECFS_sairaus_ja_keskeiset_kasitteet_PEM-oire_rasitusikkuna_pacing-menetelma_

ME/CFS-kanavan videossa kerrotaan suomeksi miltä PEM-oire tuntuu ja mistä sen arvellaan johtuvan. Video on vajaan kuuden minuutin mittainen: