24232838_753499191510507_912800310127865065_n

Helsingin Kampin Tennispalatsinaukiolla järjestetään 19.1 klo 10.00-19.00 kansainväliseen formaattiin perustuva Millions Missing -mielenilmaus. Mielenilmauksen tarkoituksena on nostaa CFS/ME:tä (krooninen väsymysoireyhtymä / myalginen enkefalomyeliitti) sairastavien heikko tilanne Suomessa esiin. Tapahtuman suojelijana toimii lääkäri Ville Pöntynen lääkärikeskus Lupauksesta. Pöntynen pitää tapahtuman avauspuheen Tennispalatsinaukiolla klo 12.00 ja jää tämän jälkeen vajaaksi tunniksi tapahtumapaikalle.

CFS/ME-sairaus tunnetaan Suomessa huonosti, vaikka monessa maassa sitä tutkitaan ja hoidetaan aktiivisesti. ”CFS/ME-sairaat kokevat olevansa yhteiskunnan hylkäämiä. He jäävät vaille oireenmukaista hoitoa ja moni kamppailee toimeentulovaikeuksien kanssa menetettyään työkykynsä”, Millions Missing -tapahtumaa järjestävä Jonna Strandén kertoo. Koska moni on liian sairas päästäkseen itse paikalle, CFS-sairaat ovat lähettäneet Tennispalatsinaukiolle kenkiään pienen lapun kera, joissa he kertovat itsestään. Kengät toimivat mielenilmauksessa symbolisena kuvana niistä maailman miljoonista CFS/ME-sairaista, jotka puuttuvat katukuvasta sairauden takia.

Samana päivänä Eurooppasalissa järjestetään CFS/ME-sairaudesta kertovan Unrest-elokuvan kutsuvierasnäytös. Paikalla on myös Pohjoismaisia CFS/ME-tutkijoita kertomassa tutkimuksen nykytilasta. ”Kyseessä on täysin vapaaehtoisvoimin järjestetty iso CFS/ME-teemapäivä Helsingissä. Toivomme, että saamme tapahtumiin paikalle myös niitä viranomaisia, jotka tekevät CFS/ME-sairaita koskevia päätöksiä Suomessa”, Kati Ahonen Suomen CFS-yhdistyksestä sanoo.

Median edustajat ovat tervetulleita Eurooppasaliin katsomaan Unrest-elokuvaa sekä kuuntelemaan lääkärien ja tutkijoiden puheenvuoroja ja paneelikeskustelua. Ohessa linkit Eurooppasalin tarkempaan ohjelmaan sekä potilaiden tarinoita Millions Missing-tapahtumaan liittyen.

 

Lisätietoja:

Jonna Strandén ja Kati Ahonen: yhdistys@cfsmery.fi

 

 

Suuri CFS/ME-tietoisuuspäivä 19.1.2018